Розробка технології виробництва лізину есцинату

Автор: Волошин Данило Іванович
Кваліфікаційний рівень: магістр (ОНП)
Спеціальність: Фармація, промислова фармація (освітньо-наукова програма)
Інститут: Інститут хімії та хімічних технологій
Форма навчання: денна
Навчальний рік: 2024-2025 н.р.
Мова захисту: українська
Анотація: Волошин Д.І.; Керівник: Хом’як С.В. «Розробка технології виробництва лізину есцинату». Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка». Львів, 2025 Розширений реферат Об’єкт дослідження – лізину есцинат у таблетованій лікарській формі. Сфера досліджень – розробка технологічного процесу отримання препаратів на основі природних глікозидів та амінокислот. Мета досліджень – створення технології виготовлення твердої лікарської форми лізину есцинату, проведення необхідних матеріальних і технологічних розрахунків, підбір обладнання, формування принципової технологічної схеми виробництва, а також економічна оцінка проєкту. У роботі представлено проєкт виробництва лізину есцинату в формі таблеток, що поєднує сучасні фармацевтичні підходи до стабілізації активної речовини та забезпечення високої біодоступності. Проведено аналіз хімічних і фізико-хімічних властивостей есцину та лізину, визначено доцільність їх комбінації в формі солі, яка проявляє виражені венотонічні, протинабрякові та протизапальні властивості. Обґрунтовано вибір допоміжних речовин, серед яких мікрокристалічна целюлоза, кросповідон, повідон K30, кальцію гідрофосфат, колоїдний діоксид кремнію та магнію стеарат. Проведено порівняння з альтернативами та підібрано оптимальний склад для прямого пресування. Розраховано дозування, кількісний склад на одну таблетку та на виробничу партію. Складено матеріальні баланси всіх стадій виробництва: просіювання, змішування, таблетування та пакування. Проведено технологічні розрахунки, підібрано обладнання для кожної з операцій, включно з вібраційними ситами, змішувачем, таблетпресом і лінією для пакування в блістери. Розроблено структурну технологічну схему виробництва.3 У розділі експериментального моделювання досліджено вплив різного тиску пресування, рівня вологості та концентрації дезінтегрантів на якість таблеток. Показано, що при тиску 100 МПа та вмісті кросповідону 3% досягається оптимальний баланс між міцністю та швидкістю розпаду. В економічній частині розраховано основні техніко-економічні показники, включно з річною потужністю, витратами на сировину, пакування, обладнання та утримання виробництва. Підтверджено рентабельність проєкту та його доцільність для впровадження. На основі проведеного дослідження зроблено висновки про актуальність створення пероральної форми лізину есцинату та доцільність її промислового виробництва. Ключові слова: лізину есцинат, таблетка, сапоніни, технологія виробництва, матеріальний баланс, фармакотехнологія, економічне обґрунтування. Перелік використаних літературних джерел: 1. Xu Q., Deng H., Li X., Quan Z.S. Application of amino acids in the structural modification of natural products: A review // Frontiers in Chemistry. – 2021. – Vol. 9 (April). – P. 1–26. – DOI: 10.3389/fchem.2021.650569. 2. Engelking L.R. Amino acid modifications // In: Engelking L.R. Textbook of Veterinary Physiological Chemistry. – 3rd ed. – Academic Press, 2015. – P. 12–17. – DOI: 10.1016/B978-0-12-391909-0.50003-7. 3. Matthews D.E. Review of lysine metabolism with a focus on humans // Journal of Nutrition. – 2020. – Vol. 150. – P. 2548S–2555S. – DOI: 10.1093/jn/nxaa224. 4. Lacaille-Dubois M.A., Wagner H. A review of the biological and pharmacological activities of saponins // Phytomedicine. – 1996. – Vol. 2, No. 4. – P. 363–386. 5. Sharma A., Raina R., Yadav A. Salt forms of escin with amino acids: enhanced solubility and reduced toxicity // International Journal of4 Pharmaceutics. – 2022. – Vol. 621. – Article 121843. – DOI: 10.1016/j.ijpharm.2022.121843.